|
|
ريچارد اتينگ هاوزن |
آمریکا |
|
|
  تاریخ تولد: 1906 در آلمان
اتينگ هاوزن از باستان شناسان و ايرانشناسان برجسته امريكايي و متخصص در هنر هاي ايراني و اسلامي است. وي پس از اتمام تحصيلات مقدماتي و متوسطه ، در دانشگاه فرانكفورت وارد شده و در سال 1931 رشته فقه اللغه را به پايان رسانيده و به اخذ درجه دكترا نائل و بعداً از نظر اشتياق به پژوهش هاي علمي و هنري بيشتري در 1934 به امريكا مهاجرت كرده و تبعه آن دولت گرديده است. وي بعد از چندي به ايران سفر كرده و در ظرف مدت پنج ماه زبان فارسي را در تهران فراگرفته، به طوري كه به خوبي مي تواند صحبت كند.
اتينگ هاوزن به مشاغل متعددي اشتغال داشته ، كه از جمله آنها عضو پيوسته و پژوهشگر در موسسه هنرها و باستان شناسي ايراني (1934-1937) عضو موسسه مطالعات پيشرفته در دانشگاه پرينستون (1937-1938) استاد هنرهاي اسلامي در دانشگاه ميشيگان(1938-1944)، استاد پژوهشگر در هنرهاي اسلامي در 1949، عضو پيوسته موسسه هنر هاي خاور نزديك در گالري هنري فرير در واشنگتون وابسته به موسسه سميت سونيان(1958-1961) سركتابدار در 1961 ، استاد يار موسسه هنر و باستان شناسي ايران وابسته به دانشگاه نيويورك(1961-1967)،استاد هنر هاي زيبا در دانشگاه نيويورك(1967)، رئيس موزه منسوجات قابل اعتماد در واشنگتون، عضو كالج هنر هاي انجمن امريكايي وابسته به موسسه آسياي شرقي، محقق در مركز تحقيقات آمريكايي در واشنگتون(1960-1961 و 1963-1964) ، پژوهشگر در موسسه مصري و عضو افتخاري باستان شناسي آلماني . رئيس بخش هنرهاي ايراني و اسلامي موزه متروپولي تن، نيويورك،متصدي سابق بخش هنر هاي اسلامي موزه دولتي برلين، عضو هيات مديره مجموعه هنر ايراني (اپهام پوپ) ، رئيس هيات تحريريه و سردبير مجله «صنايع اسلامي » مربوط به هنرهاي شرقي(1938-1954).
تبصره- از ابن مجله سيزده شماره در موزه ايران باستان نگهداري شده است.
وي بيش از صد كتاب و مقاله فاضلانه مربوط به صنايع ظريفه ايراني و اسلامي ، و نفوذ هنرهاي ايران در سوريه و عراق و ساير كشور هاي خاور ميانه به رشته تحرير در آورده،كه مهمترين آنها را ضميمه همين ترجمه احوال ملاحظه خواهيد كرد.
از ميان كتابهاي ايشان آثار مشروحه ذيل از نظر تحقيق اهميت فوق العاده دارد:
1.تتبعاتي درباره طراحيهاي اسلامي ،1950209 صفحه با 48 نقشه
2.نقاشي اسلامي ، ژنو،1962 كه به زبان انگليسي و فرانسه و آلماني چاپ شده، حاوي 209 صفحه با عكسهاي متعددرنگي،
3.نقاشيهاي سلاطين و امپراطوريان هند موجود در مجموعه هاي آمريكا، دهلي نو 1961،
4.مينياتور هاي ايراني در مجموعه برنار برنسون،ميلان،1961
5.سراميكهاي قرون وسطي و نزديك در گالري هنري فرير، 301 صفحه با تصوير.
6.شاهكارهاي قالي و بافته هاي ايراني 1964-12 صفحه و 9تصوير و 7 نقشه.
مقالات مهم:
كتابشناسان منتخب و شرح شده كتابها و مجله هايي كه به زبان غربي در باب خاور نزديك و ميانه نوشته شده است 1952.
از جهان صنايع اسلامي ،1959.
صنايع شرقي مربوط به خاور نزديك، قاهره،(1954-1957) .
يك قرآن امضا شده و تاريخ دار مربوط به دوره سلجوقيان،در مجله موسسه امريكايي براي هنر و باستان شناسي ايران،1935.
قطعات مهم سفال ايراني ، در مجموعه هاي لندن، (صنايع در مجله اسلامي)،1935.
غزالي درباره زيبايي مندرج در مجله هنر و انديشه ،لندن،1947.
يك نسخه خطي مذهب حافظ ابرودر اسلامبول ، جزء اصل هنر مشرق زمين، جلد دوم يك نسخه بوستان، سلطان ناصر شاه خلجي،1959.
تذهيب، تجليد،تكليف ، مندرج در دايره المعارف اسلامي اردو، لاهور،1959 ،توضيحاتي در باره ماهيت هنر اسلامي و علايم رمزي آن مندرج در صورت جلسات بين المللي اسلامي ،29 دسامبر 1957 و 8 ژانويه 1957، لاهور .
هنر كاشي كاري در دوران اسلامي .
سفال پارتي و ساساني، در نظري به هنر ايراني ، آكسفورد1338 شمسي.
مقالات در دايره المعارف اسلامي ليدن ، از جمله مربوط به استاد كمال الدين بهزاد(اواسط قرن نهم قمري،942 ق.) 1938.
نسخه مصور ترجمه تاريخ طبري.
ريچارد اتينگهاوزن رئيس قسمت هنرهاي اسلامي گالري هنري (نگارستان) فريد(Freer Gallery of Art) واشنگتن و روابط دانشگاه ميشيگان با (فريد گالري) داراي مطالعات زياد در رشته هنرهاي اسلامي ايران، از ايرانشناسان برجسته معاصر .
|
|
|